mandag 15. januar 2024

Vann, måne og sol, jeg hilser deg!

5 500 år med Solhilsen, eller Namaskara'er som ulike "meditasjoner i bevegelse" kalles. Disse meditasjonene er en eldgammel praksis. Man har faktisk funnet arkeologiske spor så langt tilbake som 5 500 år! Det var i områder der Harappan kulturen holdt til, som var nordøst i India, nordøst i Afganistan og i Pakistan.


De fleste som driver med yoga har hørt om, og praktiserer en eller annen versjon av Solhilsen. Men det finnes også serier med øvelser som er tilegnet vannet og månen. Dette er kjempefine serier som styrker kropp og sinn, og som er morsomme å gjøre.

Namaskara'er kan være en yogaøkt god nok i seg selv. Eller de kan være en fin måte å varme opp kroppen, og roe sinnet slik at det blir enklere å gjøre pusteøvelser og meditasjon.

Mitt forslag til ukens praksis her er nettopp det:

1. Namaskara etter eget ønsker. Gjør så mange runder du har tid og lyst til. Under finner du både filmer og bidler som viser seriene. Hva med å tilegne en uke til enten å lære deg de du ikke kan, eller kanskje gjøre en ulik Namaskar hver dag?

2. Pusteøvelse. Her foreslår jeg en kjølende pusteøvelse, f.eks.  Chandra Bhedana (se under)

3. Meditasjonen Energiens kilde (se under for veiledning fra Youtube). Dette er en litt lang meditasjon, så om du ønsker en kortere, gjør gjerne det. Det finnes mange ulike typer på Youtube eller Spotify.


Namaskarer, pusteøvelse og meditasjon


Månehilsen - Jala Namaskar





 

Vannhilsen - Jala Namaskar





Solhilsen - Den Klassiske Solhilsen og Surya Namaskara B fra Ashtanga yoga









Pusteøvelse Chandra Bhedana

Chandra Bhedana, venstre nesebor pusteøvelse er en slik pusteøvelse. Og ikke tar den lang tid - 10 runder eller ca 10 minutter.
Det sies at den roer nervesystemet, kjøler en varm kropp, og roer blodtrykk.
Sitt med rett rygg, og lukk høyre nesebor med tommel
Pust rolig inn i VENSTRE nesebor.
Hold pusten litt inne.
Lukk venstre nesebor.
Pust rolig ut i HØYRE nesebor.
Gjenta 10 runder, eller når du er litt mer øvet, i 10-15 minutter.
En variant av denne pusteøvelsen, er å både puste inn OG ut av venstre nesebor.




Meditasjon Energiens kilde

Dette er en nydelig meditasjon etter mitt syn. Den er 30 minutter lang. Den er veiledet av Bjarke Jørgensen, og er en typisk klassisk lengre meditasjon.

Selv om den er fin bare å gjøre den nå og da, får man ofte mer ut av meditasjonene hvis man velger seg èn type, og holder seg til den for en lengre periode.