tirsdag 23. januar 2024

Fineste praksisen i klassisk yoga?

Klassisk yoga er en yogaform som tradisjonelt tilbyr kontinuerlig nye kombinasjoner av øvelser i programmene sine. Tanken bak er at man hele tiden skal være skjerpet og få utfordret nye deler av sinn og kropp.  Men det er noen kjernepraksiser som er satt sammen med et formål å gi en helhetlig yogaopplevelse, og som praktiseres i en fast rekkefølge. Disse "faste programmene" lever i beste velgående side om side med den mer improviserte praksisen i den klassiske tradisjonen.

En av disse er det såkalte Klassiske Programmet. Det er egentlig et yoga program som regnes som et program for de med en del yogaerfaring, og som et avansert program. Med modifikasjoner kan det allikevel fint utføres av nybegynnere også. 


Programmet gir både opp-ned øvelser, gode ryggstrekker og -vridninger, strekk av buk og hoftemuskulatur. Og så opplever de fleste at programmet en meditativ virkning, spesielt om du tar med Humlen, en meditativ pusteøvelse til slutt.

En god innledning til programmet kan være 3-6 runder med den klassiske Solhilsenen, for å varme opp kroppen og la sinnet falle til ro.

Dersom du har utfordringer med blodtrykket eller ryggen, er kanskje ikke dette programmet noe for deg. Alternativt kan noen av modifikasjonene passe.

Det tradisjonelle klassiske programmet under er beskrevet og satt sammen av Peo Olsen og Parvati Farestveit i Yogaprosess. Mine fineste yogalærere :-)

Et modifisert program finner du under det klassiske programmet.


MODIFISERT KLASSISK PROGRAM

Start med noen runder med Solhilsen (se forrige innlegg) slik at kroppen er god og varm før du begynner.

I stedet for Hodestående kan du gjøre Klovnen, eller Fremoverbøyd ryggstrekk. Poenget er å få hodet lavere enn hjertet.


I stedet for Skulderstående og Omvendt stående stilling, kan du gjøre Viparita Karani (du kan benytte sammenbrettet teppe, pute el)


Så gjør du fisken, hvor du løfter brystet og klemmer skulderbladene sammen. Neste øvelse er Bukstrekk, og alternativet her kan være Skulderstilling.




Neste stilling er sittende ryggvridning som kan gjøre noe forenklet



Lav Kobra og Gresshoppen er relativt enkle dersom man ikke blir for ambisiøs. I Kobra løft kun skuldre og bryst. Og i Gresshoppen kan du fint løfte ett og ett ben.

Avslutt med Haren, eller Barnet



Pusteøvelsen Humlen kan du gjøre som beskrevet for det klassiske programmet, eller du kan bare sitte litt og følge pustens rytme inn og ut av kroppen, som en liten meditasjon.

Lykke til!