tirsdag 9. januar 2024

Varmende og meditativ yoga

Visste du at en av hensiktene med de Tibetanske Ritene var å holde varmen i sterk kulde? Og ikke minst ivareta smidighet og styrke under tøffe, klimatiske forhold.

Audun Myskja har skrevet om ritene, bakgrunnen for, og effektene av denne spennende formen for tibetansk yoga i sin bok som jeg varmt anbefaler dersom du ønsker å fordype deg i praksisen.

Her har jeg beskrevet ritene under. Ritene tar som regel ikke mer enn ca 15 minutter om man gjennomfører dem i et greit tempo. Og det er selvfølgelig en helhetlig og givenede praksis i seg selv.

De dagene jeg har lyst til å gjøre litt mer ut av det, legger jeg til komplementære yoga øvelser som jeg gjennom erfaring har testet meg frem til passer godt sammen med ritene.

Dette er en MEDITATIV praksis, og det er derfor det heter riter og ikke øvelser eller "asana". Man setter en intensjon før hver rite, og man har full oppmerksomhet i gjennomføringen. Hvis konsentrasjonen glipper, stopper man opp og "re-fokuserer" før man går igang igjen. 

Det er også viktig å ha en liten pause mellom hver rite, slik at effekten får synke inn i kropp og sinn.



Dersom du ikke har gjort ritene før, anbefaler jeg deg å se denne videoen som gir en kjapp og enkel innføring i ritene. Det er også detaljerte beskrivelser av hvordan gjøre hver rite på Facebooksiden Yogaspiren (søk på tibetanske riter).





De Tibetanske riter med variasjon

Intensjon

For å samle tankene kan det være lurt å starte med å sette en intensjon eller tenke igjennom hva du ønsker å ha ut av denne tiden med yoga for deg selv.

 

Gjenta ritene med samme antall for alle ritene. Begynner du med tre repetisjoner, gjør du det i alle ritene. Tradisjonelt jobberman seg opp voer en peridoe til 21 riter. Eller om du er i god form, så kan du gå rett på 21 riter.


1. Rite DREIE & BEVEGELSE

Den første riten i de Tibetanske ritene har til hensikt å ÅPNE for ENERGI OG BEVEGELSE. Og så gjør den veldig godt for balansen! For å finne fokus, start med å stå i ro, lukke øynene og gjenta for deg selv "åpne, åpne" . Så fester du blikket på høyre langfinger, og begynner med å dreie mot høyre i det tempoet du er komfortabel med. Avslutt med å se på langfinger til du er falt til ro. Lukk øynene og hvil litt.



2. Riten for KRAFT og selvdisiplin

Ligg på ryggen med strake ben. Gjenta for deg selv "kjenn min kraft" noen ganger. Stram musklene i ben, skyv hælene fra deg, press korsrygg mot gulvet FØR du løfte bena samlet (alternativt knekk i knærne for ikke å svaia i korsryggen). Løft og senk i passende tempo. Hvil litt i etterkant.



Mellomøvelse: Diamantstilling og Underlivsøvelser
Sett deg i Diamantstilling og knip musklene i hele bekkenet. Det er tre"muskelområder" rundt endetarm, mellomkjøtt og kjønnsorganer. Du kan velge å ta ett og ett muskelområde om det er enklere.

  • Knip og slipp 21 ganger
  • Hold 21 sekunder
  • Knip og slipp 21 ganger
  • Hold 21 sekunder



Rite 3: Frigjøre dype FØLELSER og TANKER

Sitt på knærne/leggene,. Gjenta for deg selv: "Åpne dype tanker, åpne følelser". Løft baken opp. Svai og strekk bakover, hofter mest mulig i ro. Krum ryggen. Bevegelsen er i øverste del av ryggen. Hvil litt med øynene igjen.




Mellomøvelse: Diamantstilling og Nakkeøvelser

Sett deg i Diamantstilling
  • Vri hodet lett, og se fra side til side
  • Vipp hodet ned mot skulder, ansikt rett frem. Gjenta til andre siden, og fotsett uten å presse hodet ned mot skuldrene
  • Skyv haken frem og tilbake
  • Hoderulling - lett og uanstrengt. Først i en retning, snu og gjør den andre retningen




4- Rite BÆRE DEG SELV

Sitt på baken, med hendene trake bak deg, og føttene litt bort fra baken. Gjenta for deg selv "jeg bærer meg selv" før du går i gang med ritene. Sving hoftene opp mot taket, sving tilbake (hvis mulig uten å slippe baken ned i gulvet). Sving opp igjen osv.




Mellomøvelse: Ben som vedstabel
Sett deg i enkel meditasjonsstilling og legg den ene leggen oppå den andre. Sitt litt, alternativt bøy overkropp over legger. Skift ben etter hvert.




5. Rite STREKKE DEG
Stå i høy planke. Ha litt knekk i albuene hele tiden. Gjenta for deg selv "jeg strekker meg etter stjernene". Sving overkroppen opp og frem. Om du vil beskytte korsryggen ekstra, sett knærne i matten. Sving tilbake, opp på tærne og svai i ryggen. Sving fremover igjen osv.



Mellomøvelse: Haren eller Barnet



De to følgende ritene er "tilleggsriter"

Magelås
Tre til syv repetisjoner. Pust helt ut, sug magen inn til ryggrad, krum ryggen rett. Hold pusten inne så lenge du kan, før du retter deg opp og slipper magen helt ut.

Etter riten, legg deg på magen en liten stund (for å slippe helt spenningen i magen).



Mellomøvelse: Viparita Karani
Gjør en avspenningsøvelse med bena opp mot veggen. Med eller uten en pute under baken. Ligg i stillingen i 5-15 minutter med langsomme, uanstrengte pust.




Siste rite: OM - gjenta/syng OM tre-syv ganger som avslutning av de fysiske ritene